Toeristische tips - Les Trois Vaches
 
logoklein
 

Onze boerderij in Frankrijk, de rust de ruimte en de natuur.

 
home      huurdersinfo      toertips      fotopagina      gastenboek
 

De Charollaiskoeien

De omgeving van de Charolais is de omgeving van de prachtige witte koeien van het Charolais-ras. Met hun zachte bruine ogen, hun nieuwsgierigheid en schuwheid kost het hen niet veel moeite om de harten van de mensen te winnen. Koeien, kalveren en stieren staan vaak bij elkaar in de wei, zoals het hoort, maar zoals je in Nederland maar zo zelden ziet. Wanneer je langs ze loopt zullen ze naar je kijken, wanneer je stil blijft staan komen ze naar je toe, zodra je doorloopt zullen ze een eindje meelopen, maar als je ze benadert, deinzen ze terug. Het kan gebeuren dat je op een landweg rijdt en je ineens een kudde koeien tegenkomt die naar een andere wei wordt verplaatst; je hebt geen andere keus dan geduld te hebben.

Aan de rand van Charolles is het Maison Charollais, een bezoekerscentrum dat dagelijks open is waar je van alles te weten kunt komen over deze dieren. Je kunt er één maal per maand een bezoek brengen aan de veemarkt.

 
solutre

Solutré

(richting Mâcon, uurtje rijden)
Het gebied rond Solutré, Pouilly en Vergisson is een nationaal natuurmonument met daar bij een bezoerekscentrum.
Hier zie je twee indrukwekkende stijl oprijzende rotsen. Eén van deze rotsen is Solutré, de plek waar unieke resten zijn gevonden uit het Paleolithicum (20.000-16.000 v.Chr.)
Twee inwoners van Mâcon hebben in 1866 aan de voet van de rots een enorme stapel paardenskeletten opgegraven. Tussen de massa beenderen lag ook gereedschap van vuursteen en hertengewei, waarmee de paarden ter plaatse werden geslacht, nadat ze massaal in een val waren gejaagd.
Onder aan de rotsen is een museum ingericht, het Musée Départemental de Préhistoire, waar de historie wordt gepresenteerd. Voorwerpen, maquettes en video illustreren hoe de Cro-Magnonmensen in het stenen tijdperk leefden van de jacht. Ze maakten gebruik van voorwerpen van been en vuursteen. Zij waren de uitvinders van de naald met een oog.


 

Wijnbouw

Aan de oostkant waar de boerderij staat ligt het dorp Buxy(45 min rijden richting Chalon-sur-Saone), in die omgeving zijn zeer veel wijngaarden. Een oud stadje met een prachtig kasteel. Overal is wel de mogelijkheid om te proeven of om het "Chateau" te bewonderen.

In het gebied rond Solutré heeft de grond een samenstelling die bijzonder gunstig is voor de wijnbouw. De omliggende dorpen zijn qua architectuur met hun karakteristieke wijnbouwershuizen, steen muurtjes, wasplaatsen en fonteinen zeer de moeite waard. Ook is het mogelijk om in het juiste seizoen deel te nemen aan een wijnproeverij

.
 
paardinmijn

Kolen en staal

De activiteit van de kolenmijnen leidde in de 19e eeuw tot de bouw van de stad Montceau (les Mines) waar veel karakteristieke gebouwen en wekplaatsen bewaard zijn gebleven. Diverse musea besteden aandacht aan de mijnbouwtijd, zoals het Musée des Fossiles en het heringerichte schooltje, Maison d'Ecole. Ook is in de stad het Musée des Mines te bezichtigen. Hier krijg je o.a. een rondleiding langs en uitleg over de oude mijnbouwmachines. Als u redelijk Frans spreekt is een bezoek zeer interessant al is de uitleg door de echte "kompel" wel aardig maar langdradig.


 

Het kanaal

De streek "Saone" et " Loire" is natuurlijk vernoemd naar deze rivieren. Om deze rivieren met elkaar te verbinden, werd in 1780 begonnen het Canal du Centre te gegraven tussen Digoin en Chalon. Deze prachtige oude waterweg loopt door de wijnvelden en grazige Charolaisweiden. De loop van het kanaal wordt tegenwoordig ook wel Vallée de la Céramique genoemd, een herinnering aan de ooit bloeiende keramieknijverheid.
Bezoek het museum online: musée du canal
Er zijn diverse rondvaarten te maken over dit kanaal maar ook de weg erlangs is erg leuk om te rijden. Het kanaal heeft talloze sluizen die nog steeds met de hand worden bediend, een bezienswaardigheid op zich.
Op een van onze tochten kwamen we het schutten tegen van "Starburst" een Engels schip opweg vanuit Dover/Calais naar de Middellandse zee waar het in de zomer van 2007 aan moet komen. Onder de foto zit een kort filmpje.


In Digoin is een bijzonder punt: hier gaat het kanaal over de Loire heen. Het is absoluut magnifiek om hier over de brug. Le Pont-canal, langs het kanaal te lopen met uitzicht over de rivier.

Hier is het ‘ObservaLoire’. In dit bezoekerscentrum komt u alles te weten over de Loire, de beide kanalen en het leven van mariniers, de binnenschippers. Ookgeeft het een boeiend overzicht van de flora, fauna en plaatselijk riviervisserij.

starburst
aquaduct
 

Paardrijden

Wilt u de omgeving eens van een andere kant bekijken? Bij onze buren huurt u een paard met of zonder begeleiding. U hoeft niet te kunnen paardrijden en de eigenaresse spreekt een beetje Engels. Hieronder ziet u mijn schoonzus en haar dochter, we hebben een rit gemaakt van een uur. Erg leuk om zo alles eens van een andere hoogte te bekijken.

Meer weten, ga naar hun website:

 
 

Wandelen

We hebben een aantal prachtige wandelingen voor u uitgezet en daar zullen er nog een flik aantal bijkomen. De routes beginnen en eindigen allemaal bij de boerderij en zijn varierend in lengte. Alles is uitgetekend op geplastificeerde kaart. Een paar stevige wandelschoenen is wel nodig. Overal geldt het recht van overpad maar vooral... genieten!

 
 

Suin, "Butte de Suin"

Tegenover onze boerderij ligt een heuvel, vanaf ongeveer de plaats waar de zendmast staat is "Suin" te zien. Dit pitoreske dorp bovenop een van de hoogste plekken in de omgeving ligt op zo'n 22 km. ten Zuid-Oosten van ons.

Kenmerkend is het Mariabeeld dat van verre is te zien. Iedere keer als we er zijn is het genieten, in alle jaargetijden. Vanaf hier zijn ook Mont Saint-Cyr en de Mont Saint-Vincent te zien.

 
Het uitzicht vanaf de Mont Saint-Cyr (771 meter) en vanaf de Mont Saint-Vincent (603 meter)

Andere hoge bergen, uitzichtpunten

Ze zeggen zoveel... vanaf Mont Saint-Cyr (771 meter) vlakbij Montmelard (in het zuiden) zou je Zwitserland kunnen zien. Ga er maar heen want dit uitzicht is prachtig. Men noemt deze streek ook wel klein Zwitserland. Ga je naar het Noord-Oosten dan kom je bij het idillische Mont Saint-Vincent (603 meter). In dit kleine gehucht kun je dwalen en met een beetje geluk kom je het restaurant tegen.

 

Dashang Kagyu Ling

Het Tibetaans-boeddhistische klooster ligt op 40 minuten rijden naar het noorden in La Boulaye. Dagelijks te bezoeken.

Voor meer informatie klik op de foto.

U kunt bepaalde "diensten" bijwonen.

Kagyu Ling
 

"Marche Populair"

Ieder jaar halverwege augustus organiseerd het Comite Des Fetes een wandeltocht vanuit ons dorp. Gemiddeld doen er zo'n 700 mensen mee. Het bijzondere is dat je om de ongeveer 5 á 10 km een drank en etenspost binnenloopt. Jong en oud, hele families doen mee. Het is een heel gezellig evenement met op en top Franse sfeer. Aan het einde van de dag komt iedereen samen in de feestzaal van het dorpshuis. Aan lange tafels wordt er gedronken, gegeten en voor wie er geen genoeg van heeft de voeten nog wat extra werk te laten verrichten is er de mogelijkheid de dansvloer op te gaan.

marche pop 175 marche-pop_0231